fire_masked_djinn_by_blackskull18-d3049dc

“Zijn er tekenen van een goed einde (Hoes al-Khaatimah) bij de dood?”

De tekenen van een goede einde.

“Zijn er tekenen van een goed einde (Hoes al-Khaatimah) bij de dood?”
Alle lof is voor Allah.

Allereerst:

Een goede einde is dat een dienaar begunstigd is net voor zijn dood ver verwijderd wordt van een zonde die de Toorn van Allah, de Almachtige teweeg brengt, en zich bekeert van de zonde, en de van daden van aanbidding en goede daden verricht. Zijn dood is dan op deze manier een teken van een goede einde. Het bewijs waaruit deze betekenis blijkt is de overlevering van Enes ibn Maalik die zei: “De boodschapper van Allah zei: “Wanneer Allah het goede voorheeft voor een dienaar laat Hij hem profijt trekken.”Ze zeiden: “Hoe dan dat?” Hij zei: “Allah begunstigd hem met een goede daad net voor zijn dood.” Overgeleverd door Imam Ahmad (11625) en al-Tirmidhi (2142) en authentiek verklaard door Sheikh al-Baanie. 1334.

Er zijn tekenen waar te nemen van een goede einde; er zijn er die door degene die op sterven lig ziet en er zijn er die door de mensen waargenomen worden.

Ten tweede:

De tekenen die voor de dienaar waarneembaar worden van een goede einde is de goede tijdingen die hem meegedeeld worden ten tijde van de dood van de Tevredenheid van Allah en Zijn gunst voor hem zoals Allah zegt: “Voorwaar, degenen die zeggen: “Onze Heer is Allah,” en die vervolgens standvastig zijn: over hen zullen de Engelen neerdalen (en zeggen:) “Wees niet bevreesd en niet treurig, en wees verheugd met het Paradijs dat aan jullie is beloofd.” (Soerat Foesilat (41) aayah 30.

En deze blijde tijdingen is voor de gelovigen ten tijde van hun sterven. Zie Tefsier Ibn Sa’di 1256.
Wat ook een bewijs is, is wat overgeleverd is door al-Boekhaari (6507) en Moslim (2683) door de moeder van de gelovigen ‘Aiesha dat ze zei: “De boodschapper van Allah zei: “Wie ervan houdt Allah te ontmoeten, Allah houdt ervan om hem te ontmoeten, en wie een hekel heeft Allah te ontmoeten, Allah heeft een hekel aan om hem te ontmoeten.” Ik zei: “O boodschapper van Allah! We hebben allemaal een hekel aan de dood?! Hij zei: “Het is niet zo, maar wanneer de gelovige een blijde tijding en goed nieuws krijgt van Allah’s welbehagen en genade en het Paradijs krijgt houdt hij ervan Allah te ontmoeten. En wanneer de ongelovige het slechte nieuws krijgt van de Straf van Allah en Zijn Toorn dan heeft hij een hekel aan de ontmoeting met Allah.”

Imaam an-Nawawi zei: “De betekenis van de overlevering is dat liefde en haat ten tijde van het sterven en dat religieus gefundeerd is, is de liefde en haat die aan het einde van een leven van een persoon is wanneer berouw niet meer aanvaard en geaccepteerd wordt door Allah. Dit is wanneer de situatie duidelijk wordt voor de stervende en de eindbestemming waar hij naar toe zal gaan hem duidelijk wordt.”

Wat betreft de tekenen van een goed einde, ze zijn veel, en de geleerden – moge Allah hen genadig zijn – hebben deze opgetekend aan de hand van de religieuze teksten die over dit onderwerp gekomen zijn. En onder deze tekenen zijn o.a.:

1 – Het uitspreken van de geloofsbelijdenis ten tijde van de dood, want de profeet zei: “Van wie de laatste woorden ‘Laa illaaha illa-llah” (er is geen god die met recht aanbeden wordt dan Allah) zal het Paradijs betreden.” Overgeleverd door Aboe Daawood (3116) en authentiek verklaard door Sheikh al-Baanie in Sahieh Aboe Daawood (2673).

2 – Sterven met een bezweet voorhoofd. Dat wil zeggen dat er zweet verschijnt op het voorhoofd ten tijde van de dood. Buraydah ibn ibn al-Haseeb verhaald: “Ik hoorde de boodschapper van Allah zeggen: “De dood van een gelovige gaat gepaard met het zweten van zijn voorhoofd.” Overgeleverd door Ahmad (22513) , at-Tirmidhi (980), an-Nassaa’ie (1828) en authentiek verklaard door Sheikh al-Baanie in Sahieh at-Thirmidi.

3 – Sterven op de nacht van vrijdag (donderavond/nacht) of op de vrijdag conform de woorden van de boodschapper van Allah: “Er is geen moslim die sterft op de vrijdag of op de nacht van vrijdag of hij wordt bespaard van de straf van het graf.” Overgeleverd door Ahmad (6546) en at-Tirmidhi (1074). Sheikh al-Albaani – moge Allah hem genadig zijn – zei: “De overlevering is vanwege de vele wegen waarmee deze gekomen is Hasan of Sahieh.”

4 – Wie sneuvelt als een Moedjaahid ter wille van Allah. Allah zegt: “En denkt niet van degenen die op de Weg van Allah gedood zijn dat zij gestorven zijn. Zij leven zelfs bij hun Heer, zij worden voorzien. Zij verheugen zich met wat Allah hen van Zijn gunsten gaf, en zij verheugen zich over degenen die zich nog niet na hen (bij hen) gevoegd hebben (en) er is voor hen geen angst en zij treuren niet. Zij verheugen zich over de genieting van Allah en (Zijn) gunst. En voorwaar, Allah verwaarloost de beloning van de gelovigen niet.” (Soerat aal-‘Imraan (4) aayah 169). De boodschapper van Allah zei: “Wie op de weg van Allah gedood wordt is een Shahied (martelaar) en sterft op de weg van Allah is een Shahied.” Overgeleverd door imaam Moslim (1915).

5 – Sterven als gevolg van een pest conform de woorden van de boodschapper van Allah: “Het sterven door een plaag is een Shahaada voor elke moslim.” Overgeleverd door al-Boekhaari (2830) en Moslim (1916). ‘A’iesha,de vrouw van de profeet , zei: “Ik vroeg de boodschapper van Allah over de pest en hij berichtte mij: “Er is geen gelovige die getroffen wordt door pest en hij geduldig en rekenend op de beloning blijft in zijn land (om verspreiding te voorkomen) en weet dat alleen datgene wat voorbeschreven is hem treft, of Allah zal de beloning voor hem optekenen zoals de beloning van een martelaar.” Overgeleverd door al-Boekhaari (3474).

6 – Sterven aan de gevolgen van een buikziekte conform de woorden van de boodschapper van Allah : “Wie sterft aan de gevolgen van een buikziekte is een martelaar.” Overgeleverd door imaam Moslim (1915).

7 – Sterven als gevolg van instorting (gebouw e.d.) en verdrinking, overeenkomstig de woorden van de profeet: “Martelaren zijn vijf: degene die getroffen is door de pest, een buikziekte, verdrinking, iemand die sterft als gevolg van instorting, en de martelaar die sterft omwille van Allah.” Overgeleverd door al-Boekhaari (2829) en Moslim (1915).

8 – De dood van de vrouw tijdens haar bevalling als gevolg van de baby of wanneer zij deze in haar buik heeft. Het is overgeleverd door Imam Ahmad (17341) van ‘Ibaadat ibn as-Saamit dat de boodschapper van Allah vertelde over de martelaren en onder hen noemde hij “een vrouw die als gevolg van haar baby sterft” zij wordt door haar baby met zijn navelstreng het Paradijs binnengesleept.”Authentiek verklaard door Sheikh al-Baanie in het boek van de ‘Djanaa’iez’ (het boek van de begrafenissen blz. 39).

10 – Het sterven als gevolg van de verdediging van de religie, bezittingen of de eigen ziel conform de woorden van de boodschapper van Allah: “Wie gedood wordt terwijl hij zijn bezit verdedigt is een martelaar, wie gedood wordt terwijl hij zijn religie verdedigt is een martelaar, wie gedood wordt terwijl hij zijn ziel beschermt is een martelaar.” Overgeleverd door at-Thirmidi (1421).

al-Boekhaari (2480) en Moslim (141) hebben van ‘Abd-Allah ibn ‘Amr overgeleverd dat hij de boodschapper van Allah heeft horen zeggen: “Wie gedood wordt terwijl hij zijn bezit beschermt is een martelaar.”
11 – Wie sterft terwijl hij de grenzen waar eventueel de vijand kan binnendringen bewaakt (ar-Ribaat) Salmaan al-Faarisie levert over dat de boodschapper van Allah zei: “ar-Ribaat voor een dag en een nacht is beter dan een maand vasten en het verricht van een nachtgebed. En als hij sterft dan zal zijn beloning voortgezet worden en zo ook zijn voorziening en is veilig van ‘Fataan .” Overgeleverd door imaam Moslim:1913).

12 – Onder de tekenen van een goed einde bij de dood is het sterven en een goede daad verrichtend. De boodschapper van Allah zei: “Wie ‘Laa illaaha illa-lah’ zegt zoekend naar het welbehagen van Allah zal het Paradijs betreden, en wie een Sadaqah geeft en hiermee zijn leven wordt beëindigd zal het Paradijs binnengaan.” Overgeleverd door imaam Ahmad (22 813) en authentiek verklaard door Sheikh al-Baanie in het boek van begrafenissen in het boek blz. 43. Zie Boek van begrafenissen (blz. 34) van Sheikh al-Baanie- moge Allah hem genadig zijn-

Deze tekenen zijn goede voortekenen van een goede einde, maar desondanks zeggen wij niet met zekerheid dat een specifieke persoon behoort tot de mensen van het Paradijs behalve degene waarover de boodschapper heeft verteld dat hij behoor tot de mensen van het Paradijs zoals de vier rechtgeleide Khaliefen (Aboe Bakr, ‘Omar, ‘Oethmaan, en ‘Ali- moge Allah met hen allen tevreden zijn).

We vragen Allah om ons te zegenen met een goede einde.

Bron: www.islamqa.com van Sheikh Mohammed Saalih al-Munadjid – moge Allah hem beschermen – Fatwanummer: 10903.

8 replies
 1. Rosaura Panza
  Rosaura Panza says:

  A powerful share, I just given this onto a colleague who was doing just a little analysis on this. And he in fact bought me breakfast because I discovered it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the deal with! But yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I really feel strongly about it and love reading extra on this topic. If attainable, as you grow to be expertise, would you mind updating your weblog with more particulars? It’s extremely helpful for me. Huge thumb up for this weblog submit!

  Reply
 2. Free Credit Report
  Free Credit Report says:

  I like what you guys are up also. Such intelligent work and reporting! Carry on the superb works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my website 🙂

  Reply
 3. domain names
  domain names says:

  You could definitely see your expertise in the work you write. The world hopes for more passionate writers like you who aren’t afraid to say how they believe. Always follow your heart.

  Reply
 4. website
  website says:

  Very good written story. It will be beneficial to anyone who usess it, as well as me. Keep doing what you are doing – for sure i will check out more posts.

  Reply
 5. the affordable care act wiki
  the affordable care act wiki says:

  Wonderful paintings! This is the type of information that are supposed to be shared across the web. Shame on the search engines for not positioning this publish upper! Come on over and consult with my web site . Thank you =)

  Reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *